Kokios naujausios maisto pramonės tendencijos? KTU atstovai su partneriais pristatė šiandienines naujoves
Rugsėjo 19 d. Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT) kartu su Kauno technologijos universitetu (KTU) bei Lietuvos maisto eksportuotojų asociacija (LitMEA) į vieną vietą subūrė per 50 verslo, mokslinių tyrimų bei studijų atstovų, aktyviai dalyvaujančių maisto sektoriuje.
Susibūrimo tikslas – „EIT Food Awareness“ renginys, kurio metu buvo pristatomos naujovės ir tendencijos maisto sektoriuje, EIT iniciatyvos ir galimybės, aktualios agro-maisto įmonėms bei mokslo ir studijų bendradarbiavimo formatai. Tokio tipo renginiai planuojami dar dvylikoje Europos šalių, o Lietuva tapo šio ciklo pirmtake.
Pirmojoje renginio dalyje, vykusio Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centre, KTU mokslininkės – Maisto instituto vadovė Alvija Šalaševičienė, dr. Gitana Alenčikienė bei Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorė Daiva Leskauskaitė pristatė naujoves ir tendencijas maisto sektoriuje. Buvo gvildenamos aktualios temos: mėsos ir jos produktų svarba XXI amžiuje, vartotojo požiūris į maistą bei inovatyvios sistemos bioaktyvių komponentų išsaugojimui maiste. Pranešimai sulaukė susidomėjimo ir palankių vertinimų iš naujus, inovatyvius produktus kuriančių įmonių. Atstovai domėjosi, kaip procesai galėtų būti įsisavintas jų produktų gamyboje, kokios perspektyvos laukia ateityje.
2018 m. KTU pasiekimai maisto srityje buvo pripažinti, suteikiant teisę koordinuoti Europos technologijų ir inovacijų instituto (EIT) maisto inovacijų bendruomenės „EIT Food“ centro veiklą. Būtent pastarojo centro veiklos ir buvo pristatytos antrojoje renginio dalyje. Pranešimas buvo orientuotas į visus Žinių ir Inovacijų trikampio dalyvius – verslo, tyrimų centrų bei švietimo atstovus. Studentai gavo informacijos apie praktikos galimybes didžiausiose Europos ir pasaulio kompanijose, tokiose kaip „PepsiCo“, „Puratos“ ar „Siemens“, o inovatyvaus verslo kūrimui maisto sektoriuje buvo pateiktas visas pluoštas iniciatyvų su finansavimo galimybėmis.
Prie naujovių diegimo maisto srityje prisideda KTU Nacionalinis inovacijų ir verslo centras su startuolių inkubatoriumi KTU „Startup Space“, kuris lapkričio 15 d. organizuos konkursą „Demo Days / Innovation Grants“, skirtą agro-maisto startuoliams. Šio konkurso dalyviai, pateikdami inovatyvaus maisto verslo idėjas varžysis dėl 15 tūkst. eurų piniginio prizo.
Paskutinėje renginio dalyje mokslo, studijų ir verslo bendradarbiavimo formatus pristatė Maisto mokslo ir technologijos katedros vedėja Loreta Bašinskienė. Docentė L. Bašinskienė kvietė įmones susipažinti su gerąja patirtimi, kai iš studentų ir verslo sinergijos gimsta abipusiai naudingi rezultatai.
„Studentai susipažįsta su gamybos procesu, sprendžia realias įmonių pateiktas problemas, gauna daug praktinių žinių – tai itin vertinga patirtis”, – teigė ji.
Savo ruožtu, bendradarbiavimo naudą patvirtino ir įmonių „Vikonda” bei „Ekofrisa” atstovai: abi įmonės inovacijų parodos-konkurso „Technorama” rėmuose buvo paskyrusios užduotis studentams, o geriausiai susitvarkę su užduotimi buvo apdovanoti prizais. „Vikondos” atstovai, patobulinę receptūrą, į rinką paleido jau du studentų sukurtus produktus, o „Ekofrisa“ tai padaryti planuoja artimiausiu metu. Be to, pastaroji įmonė aktyviai konsultuoja ir praktiškai prisideda prie KTU studenčių komandos ruošimo pasaulinei maisto parodai-konkursui „Ecotrophelia“, kuris vyks Prancūzijoje.
„Tokios iniciatyvos kaip ši yra labai reikalingos, kadangi maisto sektoriaus dalyviai gali susitikti, bendrauti ir surasti plotmes bendroms veikloms įgyvendinti, kurių metų gimsta naujos idėjos ir realūs produktai”, – pozityviai apie renginį atsiliepė aktyviai prie „EIT Food“ veiklų įgyvendinimo prisidedantis LitMea vadovas Giedrius Bagušinskas.